
POSTMODERNISMEN
Udvalgte forfattere
Forfatter: Naja Marie Aidt
Hun blev født den 24. december (juleaften) 1963 dvs. hun bliver 52 år i år.
Naja Marie Aidt er født på Grønland, i en by der hedder Egedesminde som ligger i Diskosdalen og har tilbragt sin barndom der. Naja navn udtales "Na´" som når man siger Nat. Det er grønlandsk og betyder mindste. Hun har tilbragt sin ungdom i København, og hendes nuværende bopæl er i New York. Naja har mange af de samme egenskaber, som en mand har. Hun var lidt af en drenget pige som barn. Det skyldes hendes nabo hjemme på Grønland, der hedder Donna. Donna kan klare sig selv, og var ligeglad med hvad andre folk tænkte om hende. Naja så meget op til hende. Hun kunne godt lide at tænke på Donna som en ekstra mor.
Hun har taget en HF-eksamen, og i 1991 udkom hendes første novelle, som hedder ”Så længe jeg er ung”. Der var hun 28 år.
Naja Marie har bl.a. udtalt sig om at hun ikke kan lide at være bundet. Vi har valgt at sætte et citat ind, af Naja der giver et bedre indtryk af hende: ”Nogle forfattere gør én ting. De skriver for eksempel digte, og forfiner deres metode og bliver dygtigere og dygtigere til det, men de kunne ikke drømme om at skrive en knaldroman eller lave en mærkelig marionetdukkefilm. Mit temperament gør, at hver bog er et projekt for sig selv. Jeg er ekstremt bange for at blive bundet på nogen måde, for at skulle leve op til mig selv, at skulle gentage mig selv, vade rundt i den samme grød". Vi synes, at dette citat giver et meget godt indblik i Naja som person.
Hun har skrevet mange forskellige stilarter. Hun har skrevet noveller, digte, romaner og et teaterstykke. Hun skriver meget om tunge emner, så som utroskab, skyldfølelse osv. Postmodernismen handler meget om individet, men Naja har også en evne til at skrive om det sociale liv. Individet og ensomhed er det centrale for den litterære periode, og det kommer Naja Marie Aidt godt ind på. ”Jeget” var meget på mode i 1980´erne- 1990- Der opstår det her tomrum, hvor man har ikke noget at gribe fat i – man er meget udsat. Det er også et stort mulighedsfelt, hvor man har chancen for at finde sig selv. Man er altså både frigjort og udsat. Det har Naja Marie opdaget, og hun har tilrettelagt sin skrivemåde efter denne metode. Hendes roman ”sten saks papir” har disse elementer. Der er en mandlig hovedperson, og hun synes, at det har været en oplevelse at skrive denne bog og se tingene fra en mands perspektiv. Som der er blevet skrevet længere oppe i teksten, var hun lidt af en drenget pige. Hun har ikke prøvet at skrive en roman før, og hun bryder sig faktisk ikke om det. Det var ikke meningen, at ”Sten Saks Papir” skulle blive en roman, men hun blev bidt af det. ”Sten saks Papir” er den eneste roman hun har skrevet. Det mest tidstypiske træk for postmodernismen er omslagshastigheden. Det hele sker meget hurtigt, man kan sammenligne det med computervidenskaben. Før man kan nå at få den nyeste iPhone 6, er der allerede udkommet en iPhone 6s. Omslagshastighed er altså, når det hele sker meget hurtigt. Et andet ord, eller udtryk for omslagshastighed, ville være at vi lever i en Zappet tid. Så for at opsummere det; Naja Marie Aidts skrivemåde ville beskrives, som at hun fletter tunge emner med i teksten, ensomhed, frigjort og udsat, og benytter sig af omslagshastighed.
Hver gang at Naja vil skrive en ny bog, skal hun først opfinde en ny skrivemaskine: Det er hendes ord for den genre, metode eller stil, som hun vil skrive denne gang. Den maskine der har taget længst tid at opfinde, var hendes novellesamling Bavian. Når hun først havde opfundet maskinen, gik det forholdsvis hurtigt.
Forfatter: Jesper Wung Sung
Jesper Wung Sung er født 23. maj 1971 på Ærø.
2 Seneste udgivelser: Den hvide kanin og den sorte hat, høst, 2016. Den handler om den hvide kanin K som har boet hele sit liv i en tryllekunstners hat, men tryllekunstneren falder død om en dag. Hvor skal man bo? Hvor bliver de mange mennesker og bifaldet af. Findes der en hat, hvor kaninen kan bo i?...
Den anden udgivelse: Zam. Høst 2015 - roman. Det handler om en zombie ved navn Zam. Samfundet er nået dertil, hvor man prøver at integrere zombier. Det er ikke alle zombier, der er hjernedøde, kødædende og savlende lig. Zombien Zam er vild med en der hedder Sofie som går i hans klasse. Han prøver, at leve et normalt liv, men det er ikke helt let, når man er zombie…
Uddannelse: Student fra Svendborg gymnasium i 1992. Og 3 uafsluttede studier ved Københavns Universitet. (Studierne var litteraturvidenskab, dansk og engelsk.
Litteratur priser: Bogforums Debutantpris, 1998. Forfatterne Harald Kiddes og Astrid Ehrencron-Kiddes Legat, 2006. Kulturministeriets børnebogspris, 2010. Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris, 2011. Nomineret til Nordisk Råds Litteratur pris for børn 2015 for ”Ud med Knud”.
I 2008, 2009 og 2013 var Jespers ungdomsroman en-to-tre-NU! den mest læste roman blandt de ældste klasser på landets skoler.
Han har skrevet noveller, digte, romaner. Hans første bog han skrev var ”2 ryk og en aflevering, ” i 1998. Den blev senere gjort til en spillefilm. Det er også en af de bøger, han har fået priser for. Han fik Bogforums debutantpris for den i 1998. Den handler om drengen Jeppe Jensen som drømmer om at komme med i basketballserien NBA. Han forelsker sig i en pige ved navn Cecilie. De bliver kærester til en fest. Men Cecilie bliver mere fraværende, og hun trækker sig hele tiden lidt tilbage og væk fra ham. De ender med at slå op. Cecilie møder op til en af Jeppes basketballkampe med kortklippet hår og et stort smil på læben. Jeppe får senere at vide at hun har kræft. De kæmper sammen mod hendes sygdom...
I sit forfatterskab skriver han meget omkring de forskellige faser hos en dreng/mand. Han skriver med humor og fintfølende realisme. Han kan gøre det humoristisk men stadig alvorligt og troværdigt. Faserne han skriver om, kan være fra dengang man var en lille dreng, med magiske lege og så til man blev til en af ungdommens drengerøve med druk, fester og piger. Og selvfølgelig også ungdommen med de mindre sjove ting som for eksempel ødelæggende hormoner der giver bumser, uren hud og gør håret fedtet. Og når man bliver endnu ældre, følger besværlighederne i parforhold med. Der er mange unge der læser hans tekster, da de handler meget omkring teenagelivet inde for begge køn ligesom i catwalk, der handler det om en piges forandringer og ikke en drengs. Jesper laver ofte et twist med et handlingsskift eller med et humoristisk skift midt i alt problematikken. Her kan omslagshastigheden også genkendes. Hans skrivemåde indeholder også mange metaforer og masser af billedsprog. Hans tekster handler også meget omkring det enkelte individ som postmodernismen også indbefatter i aller højeste grad.

